Jasny Ciemny
Jasny Ciemny
Powrót

Daj Spokój w Szczyrku

Dom gościnny w 100-letniej drewnianej chacie

260 m2,

Szczyrk,

2020,

wnętrza, przebudowa, rewitalizacja, komercyjne, stary dom

To jeden z tych osobistych projektów, który nie dawał spać, a teraz daje mnóstwo radości. Wygodny i nowoczesny pensjonat w stuletniej, drewnianej chacie. Dlaczego „projektów osobistych”? Bo to nasz pensjonat.

O PROJEKCIE

W 2018 roku postanowiliśmy wyremontować starą, drewnianą chatę karpacką z lat 30 XX wieku i spełnić nasze marzenie – stworzyć pensjonat w sercu Beskidów. Zdawaliśmy sobie sprawę z tego, z jak wielkim wyzwaniem projektowym, logistycznym i finansowym przyjdzie nam się zmierzyć, ale mimo to – człowiek najlepiej uczy się na własnej skórze i dzięki temu dzisiaj pomagamy naszym klientom lepiej planować i przewidywać. Ale zacznijmy od początku…

Dom był w całości drewniany. Nie miał stałych fundamentów, a konstrukcja dachu miała nośność zbliżoną do namiotu. Nie było wody, kanalizacji, gazu, a teren wokół był podmokły. Na szczęście większość jodłowych bali było zdrowych. Od początku wiedzieliśmy, że w grę wchodzi tylko i wyłącznie remont, a w zasadzie archeologiczna renowacja, i tu pojawił się pierwszy problem: żadna ekipa nie chciała się podjąć takiej żmudnej rewitalizacji, za to każdy wykonawca namawiał nas do zburzenia chaty i postawienia w jej miejsce nowego, „takiego samego” budynku.

W części elementów (te musieliśmy wymienić) żerowały szkodniki, które niszczyły drewno. Na szczęście były to głównie zewnętrzne warstwy desek. Całościowo zależało nam na zachowaniu jak największej ilości oryginalnych elementów i to zdecydowanie się udało. Zdjęta podłoga drewniana przechowywana przez całą budowę – finalnie z powodzeniem wykorzystana; deski elewacyjne – użyte jako okładziny wewnątrz domu; stare schody – posłużyły jako zejście do piwnicy.

Wprowadziliśmy jednak wiele współczesnych rozwiązań, które miały przede wszystkim zapewnić komfort użytkowania chaty. Pozostając przy komforcie – kluczowa dla nas była akustyka wnętrz. W projekcie zastosowaliśmy m.in. drzwi z opadającymi progami, płyty gipsowe akustyczne, izolację ścian wełną, a także przekładki gumowe w stropach oraz ściankach działowych. Idąc dalej, remont wymagał również zaprojektowania nowego systemu wentylacji oraz ukrycia elementów instalacji tak, żeby nie były widoczne i nie psuły efektu końcowego.

W każdym projekcie zwracamy uwagę na autentyczność materiałów i miejsca. Nie mogliśmy pozwolić na wyburzenie większości budynku i jego odtworzenie właściwie w formie atrapy, co podpowiadała większość wykonawców.

Tak powstał pensjonat „Daj Spokój”. Chata liczy pięć wygodnych apartamentów. Każdy posiada własną łazienkę. Większość z nich – wyposażone aneksy kuchenne. Do dyspozycji gości jest także przestrzeń wspólna z dużym stołem jadalnianym w ganku. „Daj Spokój” to też świetne miejsce na pracę w ciszy i baza wypadowa do różnego rodzaju sportowych aktywności – od narciarstwa, przez spacery po górach, po rowery szosowe czy zjazdowe.

Goście bardzo doceniają klimat jaki panuje w domu. Jesteśmy szczęśliwi widząc, że nasz wysiłek i dbałość o szczegóły już na etapie planowania są doceniane, co sprawia, że dom jest wyjątkowy. Z jednej strony bardzo nas to cieszy, z drugiej bolesne jesta, że to, co jest dla tego miejsca naturalne i prawdziwe staje się wyjątkowe w kontekście powstającej współczesnej  zabudowy.

Powrót

Remont kamienicy w Bielsku-Białej

Praca z zabytkiem: przywracanie dawnego blasku

Bielsko-Biała,

2021

przebudowa

Jedną z najważniejszych decyzji był wybór palety barw. Postawiliśmy na zawężoną gamę ziemistych kolorów. Niestety obecnie większą popularnością cieszą się pastelowe odcienie i malowanie każdego z elementów fasady innym wybarwieniem, ale ujednolicenie kolorystyczne pozwala wyeksponować formę architektoniczną budynku. Subtelniejsze odcienie nie tylko pozwalają ukazać kunszt rzeźbiarskich elementów, ale także zdecydowanie lepiej się starzeją.

O PROJEKCIE

Prace nad renowacją kamienicy przy ul. 3 Maja rozpoczęliśmy od dokładnego zapoznania się ze stanem technicznym obiektu, przeprowadzenia badań stratygraficznych oraz zapoznania się z archiwalnymi materiałami. Analiza innych budynków architekta obiektu Karola Korna i dawnych fotografii okazała się niezwykle cenna. Wszystko to pozwoliło przygotować spójny projekt renowacji. Remont podlegał uzgodnieniom konserwatorskim, więc w jego trakcie współpracowaliśmy z wojewódzkim konserwatorem zabytków.

Remont obejmował izolację fundamentów, odwodnienie podwórza, krycie dachu oraz renowację elewacji. Odrestaurowane zostały elementy rzeźbiarskie, kamienny cokół budynku i wszystkie obróbki blacharskie. Prace remontowe objęły także gzyms. Dzięki renowacji XIX-wieczna kamienica odzyskała dawny blask, a przede wszystkim kontynuuje pierwotny zamysł projektanta budynku.

Ten XIX-wieczny, trójkondygnacyjny budynek w stylu neorenesansowym został zaprojektowany przez Karola Korna, postać szczególnie ważną dla historii Bielska. Architekt był autorem nie tylko pięknych kamienic, ale także budynków dworca kolejowego, Poczty Głównej, Sądu Rejonowego, Straży Pożarnej, czy nieistniejących już synagog. Zaprojektował także bielski hotel President.

Praca z zabytkami wymaga, wyczucia i szczegółowości, a jednocześnie elastyczności, gdyż toczące się prace niosły potrzebę reagowania i zmian na bieżąco.

W renowacji zabytkowego budownictwa konieczna jest pokora i szacunek do materii, z którą pracujemy, a także wnikliwe spojrzenie na historię. Zależało nam na tym, by podjąć próbę odczytania pierwotnych założeń autora i świadomie zdecydować o ich przełamaniu lub kontynuacji. Trzeba zadać sobie pytania: jaki efekt renowacji chcemy osiągnąć? Jaką doktrynę konserwatorską przyjmujemy i dlaczego to są ważne decyzje. A w następnym kroku potrzebna jest jeszcze wiedza techniczna. Musimy patrzeć na projekt elewacji w szerszym kontekście całej ulicy.

tel. 604 344 122